Bakgrunn
Kommunelosen ble registrert som foretak i 2017 med navneendring i 2019 til dagens navn. Eier og daglig leder er Ingve Kindervaag.
Innsatsen fra Kommunelosen er i hovedsak basert på frivillig innsats. Dersom det blir inngått avtale om bistand over tid, må det påregnes en viss kompensasjon. Dette blir i så fall avtalt og regulert i en kontrakt mellom kommunen og Kommunelosen. Se for øvrig under menyvalget "Opplæring og bistand" når det gjelder priser.
Formål
Formålet med Kommunelosen er å bistå ledere og ansatte i norske kommuner med å:
a) Takle daglige utfordringer som leder og ansatt og finne gode løsninger.
b) Utvikle retning og mål for arbeidet, samt å legge en plan for hvordan en skal komme dit.
Rammene er de lover, retningslinjer og veiledere som gjelder for landet til enhver tid, samt kommunens egne behov-/bruker-undersøkelser, statistikk, ressurser og vedtak/planer.
På sikt er det ønskelig å bygge opp en kompetansebank ved å knytte til seg flere loser med egnet kompetanse og erfaring fra offentlig virksomhet. Målet er å bygge et fellesskap til gjensidig utbytte og til nytte overfor aktuelle kunder.
For å bli los stilles det krav om minimum tre års fagutdanning og 10 år eller mer med fartstid fra offentlig virksomhet.
Personer som nylig er gått over på pensjon etter jobb i offentlig virksomhet, er særlig aktuelle. Det bør likevel ikke ha gått lenger tid enn tre år siden vedkommende sluttet å arbeide i det offentlige.
Det vil bli inngått en samarbeidsavtale mellom den enkelte los og Kommunelosen. I denne avtalen blir de ulike sidene ved samarbeidet regulert.
Litt om egen seilas:
Utdanning
- Examen Artium fra Bryne Gymnas (1972).
- Sagavoll folkehøgskole, Gvarv i Telemark (1972-1973)
- Helsefaglig utdanning som offentlig godkjent sykepleier ved Diakonhjemmet i Oslo (1974-1978) med tilleggsfag i etikk og religion.
- 2-årig utdanning i økonomi/administrasjon og samfunnsfag på Bachelornivå ved Universitet i Stavanger (1985-1987).
- Opplæring i strategisk opplæringsplanlegging ved BI og diverse kurs og opplæring gjennom jobben.
Erfaring
Jeg har bred erfaring som leder og rådgiver på etat- og rådmannsnivå fra kommunesektoren og i private organisasjoner.
Dette omfatter 27 år som leder og rådgiver i Time kommune. I tillegg har jeg vært helserådgiver i Kirkens Nødhjelp, leder for KK Tilsynshjem og KoRus Vest, Stavanger ved Rogaland A-senter/Kirkens Bymisjon.
Mine tre hovedområder faglig sett er psykisk helse- og rus, boligsosialt arbeid, samt bosetting og integrering av flyktninger, med utforming og organisering av kommunens tjenester på disse områdene.
Jeg har hatt sentrale roller i utforming av planer innen psykisk helse og rus, boligsosial handlingsplan, opplæringsplan, strategiplan for omsorg, samt rullering av økonomi- og kommuneplaner.
Andre oppgaver har vært å utarbeide politiske saker og behandle søknader om helse- og omsorgstjenester, samt boliger for sosialt vanskeligstilte og omsorgsboliger.
Organisering og gjennomføring av opplæring i form av workshops, seminar og ulike samlinger har hele tiden vært en sentral del av jobben. Erfaring med dette har jeg også som styremedlem i Norsk Helse og Velferdsforum (NHV), avd. Rogaland, samt som leder for KoRus Vest, Stavanger.
Mitt første oppdrag i eget foretak var å fullføre oppgaven som lokal koordinator for KS´ Recovery læringsnettverk innen psykisk helse og rus (2016-2018). Læringsnettverket omfattet 15 kommuner i Rogaland og Sunnhordland, samt Helse Stavanger HF, Helse Fonna HF og brukerorganisasjonene innen psykisk helse og rus. Det er utarbeidet en eget rapport etter læringsnettverket.
"Folk legger alltid skylden på omstendigheter. Jeg tror ikke på omstendigheter. Folk som virkelig kommer noen vei i denne verden er folk som drar ut og leter etter de omstendighetene de ønsker seg. Og hvis de ikke finner dem, skaper de dem".
Georg Bernard Shaw
Nyeste kommentarer